AMMAN

Ryanairi lend Vilniusest u 5 tundi.
Liiga suur linn, kümnetel, isegi sadadel küngastel. Linnaliinibusse pole, on jagatud taksod ja tavataksod. Nagu ikka, nahhaalsed. Üldse käib kõikjal raha väljapetmine.
Enamasti on veevärk, katustel harva veetsisternid.
Temperatuur palju kraade madalam kui Punase mere ääres.
Kauplused linnas suletakse enne südaööd, plekist allalastavate luukidega. Kedagi siis peaaegu ei liigu enam. Vaiksem on hotellides, mis ei jää suuremate tänavate  äärde. Aga raha pressivad kõik välja julmalt. Et broneering pole nendeni jõudnud, maksa kommertshinda, tee check in 40 eur eest, kuna ei jõua hotelli enne kella
14!!  Booking. com mitme öö koguhinnna tõlgendavad 1 öö hinnaks. Jne.
Pildil pääs mu Downtown hotelli:
    Tihti ei anna pangaautomaadid välismaalastele raha. Et nagu raha otsas. Kuigi autoriseerivad su nime ja suure foto. Ja annad nõusoleku, et nõustud suure teenustasuga. Ilmselt selle tasu võtavad ikka.
Naised enamasti katmata peaga, kõik linlased läänelikult riides.
    Valuuta vahetuskurss on tihti röövellik, lennujaamas kuni 50%. Lennujaamas sai viisa eest ka kaardiga maksta. Ilmselt teenustasuga. Mingi summa tasub vahetada alles peale turvaala, peale röntgeni läbimist. Housing Pank on samas hoones, peaaegu väljas, töötab ka õhtul hiljem. Väljudes valgustatakse ju pagas läbi.
Kohe ukse taga on bussi ja takso ametlik putka. Buss maksis linna 3.50.
Igal juhul tasub pealinna vältida, lennates Aqabasse v. Eilati. Siis pole ka viisat vaja, kui Jordaanias olla vähemalt 2- 3 ööd. Ja külastada saab kogu Jordaaniat.
Jett buss Aqabasse maksab 8.60. Petrasse olevat vaid üks buss päevas. Aga ega või uskuda kõike, tuttavad taksod on  ootevalmis bussijaama ukse taga.

AMMAN- AQABA bussisõit

Ammanist 330 km. Desert Road. Söögipeatus 1,5 tunni pärast peale väljasõitu.
Hetkel kui asfalt kehv, otsustas bussijuht kihutada.
Ühes paigas oli metsa istutatud, mingid tamariski sarnased põõsad. Muidu kõrb.
100 km enne Aqabat politseipunkt, kontrollitakse meeste id kaarte, et terrorirühmituste liikmeid poleks.
Enne Aqabat kontrolliti kõikide passe ja pagasit. Õnneks rö aparaadis ainult.
Bussis on kaasas ka stjuuard, jooke saab osta. Mägiseks läks enne merd.

AQABA

Parim buss väljub kell 11 Ammani Jett ist. Jõudsin u. 16 Aqaba Jett bussijaama. Muidugi kohe taksonäitajad kohal, hind mitmekordne. Hakkasin kohvriga minema, mu Aqaba Castle Hotelli 2 km. Tavainimesed panid mu taksosse, hind sai nende poolt kokku lepitud 1 JD. Niipalju maksingi, ei jäänud lisarahajutte kuulama.
Aga hotellis sama lugulaul, et sellist broneeringut pole nendeni jõudnud, võivad soovitada hotelli, kus on vabu kohti.
Esialgu istun retseptsioonis paigal. Just ütles klient telefoni teel oma broneeringu üles. Aga ega mulle seda taheta anda, vaja mitmekordne hind välja pressida. Kuigi mul tellitud double deluxe, hea kui midagigi saan. Jään retseptsiooni kasvõi magama, aga ära ei lähe. Paningi soojalt riidesse ja viskasin diivanile pikali. Boss kutsus mingi rahva mind meelitama ära minema. Ütlesin et kutsugu politsei, ma ei lahku.
Nii, kunstlilledes, näeb selle alatu Aqaba Castle hotelli retseptsioon välja:
Lõpuks pani boss muusika maximumi  peale, et mind minema sundida.
Juba öö, lõpuks pakkus a 10 jd öö Jerusalem Hotellis. Kardan et ikka tähendab see 20 kummagi öö eest. Jälle võitlus ees.
Kohutav räpane hotell kesklinnas, palav. Aken sisešahti. Muidugi ei tööta konditsioneer. Vaja veel öö olla.
Saan Eg. viisa, aga vaid 1 kuuks. Piiril mõnikord saavat nüüd vaid 15 päevase Only Siinai templi.
Olin rannas, tasuta osa on Iisraeli poolt lugedes esimene.
Üldiselt on meri saastunud, sest siin lähedal on ülisuur kaubasadam, vähemalt 2 reisisadamat ja jahisadam. Autokütust jm tuuakse laevadega Saudist ja Iraagist.             Meri oli algul minu jaoks jahe.  Pärast ikka sain üle kere vette. Päike lõõskab, ärapõlemise oht.
Nüüd passi kätte saama.
Veel ei tea, kas homme läbi Iisraeli või praamiga Nuweibasse. Kiire Hurghadasse saada, kuna viisa vaid kuu aega. Ja pikendamise ajal 2...3 kuud oodata ootepitsatiga.
Taksojuhid ei tunne linna, ka Araabia keelsest selgitustest ega nutitelefoni kaardilt ei tunne midagi ära. Ükski hotell pole raatsinud mulle WiFi parooli anda, kuigi bookingus kirjutavad et on. Sama ülekiitmine käib kõige: privaat wc, mugavuste, konditsioneeri, sooja vee jm kohta.
Praegu tipphooaeg, lepinguid bookingu jt ga ei peeta miskiks. Raha peab saama kühvliga kokku ajada.
Mõni kallim hotell või asutus siiski lubab veidi nende WiFi s olla.
Õhtul mere ääres mingi aiapidamine:

SOUTH WADI ARABA PIIR  IISRAELIGA

Takso õnnestus tavalise 10 JD asemel 5le kaubelda. Aga taksos oli muid sõitjaid ka. Piiripunkt on kohalikele Iisraelis töölkäijatele varem avatud, välismaalastele alates kella 8st.
Rikastele riikidele kasulik idee, kohe peale tööpäeva lõppu mingu lihttöölised  riigist välja. Äärmiselt palju suitsetatakse Lähis- Idas.
Piiripunktid asuvad üldjuhul linnast eemal, et kui peaks tulistamiseks minema.
Piiriületus oli kiire Jordaania poolt.

EILAT

Piiril vähe rahvast. Ikka mind kahtlustati Iisraeli vastastes plaanides. Kuidas saab inimene kohe edasi Egiptusse tahta. Ja miks tahan Egiptusse läbi Jordaania. Kohvri sisu pidin ette näitama ja vastama Iisraeli piirivalve tobedatele küsimustele.
Üks neiu võttis mu peale piiriületust oma autole ja viis Eilati bussijaama, u. 5 km. Sealt buss nr. 15 Egiptuse piirile. Hind 4.20 seeklit. Linnas, ka liinibussis, oli tasuta WiFi. Veidi tuli end autoriseerida, aga selleks ei pidanud midagi sisestama.

IISRAELI- EGIPTUSE PIIR

Vähemalt Iisraeli poolel hea külma veega veejoomise kohad. Rahvast oli vähe.
Iisraelist lahkumise maks sulas 31 eur. Kaardiga lisatasu.
Egiptusesse sisenemise maks ikka 400 le.
Buss väljub ikka kell 15, kuigi pidi veel midagi olema, vbl kell 13. Käivad igasugu kalli sõidu pakkujad. Oh seda rahajanu.
Istun sisenemismaksu putka eesruumis. Hea jahe. Oleks pidanud nädal hiljem lõunamaale tulema, palav on... Aga bussijaama mitusada meetrit palavuses.
    Ikka üritavad valetada ka bussiaegade osas ja meelitada igasugu masinatega ja täis klientidega veel kord taksohinda maksma. Buss Nuweiba- Dahab- Sharm väljub kell 15. Varem oli see ainus buss, nüüd vbl on üks veel. Aga adekvaatset infot miskipärast Egiptuses busside ja rongide väljumisaegade kohta keeruline saada. Pakutakse heal juhul üht väljumisaega.

EGIPTUS

   Hurghadas paigal olles on mul olnud odav elada. Vaid 10 eur. kommunaalid kokku + püsinett ja lauatelefon kokku veel  10 eur/kuu. Süüa oli võimalik alates 1-2 eur/päev. Töölissööklas iga kulbitäis midagi maksab 20 eurosenti. Aga toidud liigse õliga ja pikapeale samad iga päev. Tasuta mererandu on ka kui vaja. Poed, töökojad ja apteegid on iga 50 m tagant. Hüpermarketid iga kilomeetri tagant.       
   Aga kodus on veel parem.
Keeruline on harjuda siinse mentaliteediga.
Mõne aja ehk isegi suudaks, talviti.
Aga pettusi tuleb ära aimata 6. meelega.

NUWEIBA

Väike madalate majadega küla. Õnneks suuremad teed asfalteeritud ja väiksematel vähe autosid, seega tolmu vähem. Ka maapind on siin kõvem, tolmab vähem.
Mere äär on täis lihtsaid kämpe, osad tavaliste kõrkjahüttidega. Odavat pole ikka midagi.
Bussijaam on sadama lähedal.
Sadamast voorivad välja rekkad, mis tulnud Aqabast.
Bussijaama vastas on kohvik, wc ja hotell Marinta:

Väga mõnus koht suurte puude all vilus. Linnud laulavad okstel. Seal on jahe bussi oodata, midagi ostma ei pea. Hotellis lihtsad toad, ainult 150 le/ööpäev. Wc on tubades, järelikult ka dušš. Küla. Kõrvalmaja aedikus loomad.
Bussijaama suur plats on värava taga, aga tühi. Ikka et takso- jm juhid saaks teenida.
Siit väljub buss kell 16, saab Dahabi ja Sharmi. Sharmi maksab 95 le.
Teel kontrollpunktid.
Minu teises blogis on põhjalikum ülevaade.

SHARM EL SHEIK.

Delta bussijaam asub lennujaama piirkonnas, keset kõrbe. Liikuda saab sealt Kairo, Alexi, Delta ja Suessi suunas.
Ainult taksoga saab siit kuhugi, alates 30 le.
Linn on liiga laialipillatud. Mingid mikrobussitaolised linnas kuhugi liiguvad, hind 5 le.
Peamoshee Old Marketi piirkonnas on eriti uhke:
Käisin ka Terrazzina rannas. Muusika oli vali, tuul ka. Vesi mulle jahe, aga kuidagi talusin.
Delta Sharm on suur uhkete apartementidega, - turvatud residents
Linn on ilma kohaliku eluta, puhkajatele ehitatud kunstkooslus.
Eestlaste, sukeldumishuviliste kohtumispaik on  kohvik SinaiStar. Kena suurte dekoratiivlahmakatega seinad ja lagi.

SHARM- SUESS- HURGHADA bussidega

Kell 10 väljub East Delta bussijaamast buss Suessi, 135 le. U. 6 tundi. Delta bussidel on kiri ees laes WiFi koodiga. Uuemate nutitelefonidega messengeri saab.
Kairot polegi vaja läbida, seega saab enne õhtut Hurghadasse. Korra küll üritati mind kui ainsat välismaalast, enne Suessi bussijaama meelitada taksoga bussijaama sõitma, kui enamik sõitjaid varem maha läks. Kuna ma protestisin, et bussi lõpp- peatus peab olema bussijaam, sain siiski koos veel mõnega lõpuks bussijaama.
Seal tuli 40 min oodata Hurghada bussi. Pilet 140 le.  Bussides on konditsioneerid, wc sse ei lubata, mõnes söögipeatuses tuleb ära käia.
Seekord oli sõidu aja sees jalgpallimatš, kus mängis Egiptuse kuulsus Mohamed Salah. Matši ajaks tehti söögipaus ja kõik mehed elasid tormiliselt kaasa. Siiski jõudsime kella 23ks Hurghada bussijaama, mis asub Daharist 1 km kesklinna pool.  Täiesti talutav võimalus Sharmi ja Hurghada vahel liikuda. Praam ja lennuk on kallid.

Kommentaarid